Welk soort glas kun je het beste gebruiken in een kas?

Wij van Glashandel Ploeg weten als geen ander welke soorten glas er bestaan en wat je het beste kunt gebruiken in een kas. In deze zin hebben we het over een kas waar planten/teelt in groeit, ook wel een tuinkas genoemd.

Soorten glas

Allereerst zullen we beginnen met de verschillende soorten glas die er bestaan, veel mensen kennen waarschijnlijk enkel dubbel glas en enkel glas. Echter bestaan er nog veel meer varianten:
– Brandwerend glas
– Draadglas
– Figuur glas
– Gehard glas
– Gelaagd glas
– HR glas
– Zonwerend glas
– Isolatie glas
etc.

Bovenstaande soorten zijn over het algemeen de meest voorkomende glas soorten. We zullen daarom ook een keuze maken uit de bovenstaande, echter hoeft dit niet te betekenen dat een andere glassoort wellicht verkeerd is voor de teelt in uw tuinkas. Wij maken enkel een keuze uit bovenstaande opties! In onze ogen is enkel glas met een zonwerende functie het beste glas dat er bestaat voor uw tuin/broeikas. De zonwerende functie klinkt raar, omdat teelt juist zon nodig heeft voor de fotosynthese, echter kan teveel zon ook leiden tot verbranding van de teelt. Daarom adviseren wij een glassoort met zonwerende functie. Wat is dan de reden van het enkel glas? De meeste plantsoorten en teelt groeien het beste onder wat broeierige omstandigheden, echter moet het niet té overdreven zijn. Vaak bij dubbelglas is dat wel het geval, dubbel glas is enorm isolerend en de warmte van de zon kan vrijwel amper nog naar buiten, dit kan de groei van de teelt belemmeren. Daarnaast adviseren wij om de teelt goed te besproeien en/of de luchtvochtigheid hoog te houden!

Verschillende teelt

Let op: dit is ons advies o.b.v. gemiddelde teelt soorten in Nederland, denk hierbij aan rozen, hortensia’s, fuchsia’s en andere bloemen en planten. Het kan natuurlijk zo zijn dat de teelt die u kweekt in uw kas het beste groeit onder andere omstandigheden.